Jobbskatteavdraget ger högre pensioner

Jag har full förståelse för att pensionärer inte vill betala mer skatt än löntagare gör. Därför hoppas jag att vi kan utjämna detta så fort som möjligt.

Svar till Pekka Korsström den 12 augusti

Men det är också viktigt att framhålla varför jobbskatteavdraget infördes, nämligen att det ökat sysselsättningen i Sverige, vilket slår positivt på pensionerna. Det finns en utredning från Riksdagens utredningstjänst som visar att pensionerna hade varit betydligt lägre om vi inte haft en sysselsättningsökning på 250 000 personer under åren 2006–2014.

Om vi jämför med 1990-talet då Sverige blev av med en halv miljon jobb, så slog detta direkt på pensionerna. Detta gjorde att pensionerna sjönk kraftigt under åren 1996–2001.

Alliansregeringen har dessutom sänkt skatten med 16,45 miljarder per år för pensionärer eller ungefär 900 kronor per månad, eller om man väljer att räkna som Korsström, med närmare 60 000 kronor sedan 2006.

Lars-Arne Staxäng (M)

Riksdagsledamot Bohuslän

Ledamot i Pensionsgruppen

 

 

 

Lämna ett svar