Hallå där Lars-Arne!

Till årsskiftet sänks skatten på pension för femte gången, vad innebär det för en pensionär i Västra Götaland?

– Det är lite beroende på kommunalskatt men i snitt så får en pensionär med 12.500 kronor i månaden drygt 1300 kronor mer i per år med alliansens förslag på skattesänkning på pension. Med de fem skattesänkningarna sammantaget blir det nästan 8800 kr/år eller strax över 700 kr/mån för samma pensionär. Dilemmat är dessvärre att hela höjningen inte syns för alla, eftersom bromsen slagit till ett par gånger. Så kommer det också att bli nästa år 2014, då inkomstpensionerna sänks med 2,7 %. Dessbättre så räknar pensionsmyndigheten att därefter så blir det enbart höjningar nämligen 1,9% 2015, 5,2% 2016 och 4,0 2017. Det är också viktigt att komma ihåg att under mandatperioden 2010-2014 har pensionärer fått de största skattesänkningarna, drygt 500 kronor i månaden att jämföra med ungefär 250 kronor för en genomsnittlig löntagare.

Den senaste tiden har det varit en del diskussion om premiepensionen, vad säger du om det?

– Precis som att vi värnar dagens pensionärer vill vi värna morgondagens. Därför går vi inte med på att stärka inkomstpensionssystemet, genom att skrota premiepensionen som bl a Stefan Löfven (S) sagt, på bekostnad av barn och barnbarns pensioner. Det är dessvärre vad ett slopande av premiepensionen skulle resultera i: Pensionsmyndigheten beräknar att förslaget skulle kosta dagens 20-30-åringar mellan 1000-2000 kronor i lägre pension varje månad.

Du sitter som moderaternas representant i den parlamentariska Pensionsgruppen, vilka är de aktuella ämnena för er?

Regeringen och pensionsgruppen har tillsatt flera utredningar för att stärka pensionssystemet, bl a för att se hur svängningarna vid uppgång och nedgång kan minska. Dessutom finns det en utredning som tittar på åtgärder för att stärka systemet så att inte bromsen går in så lätt som den gör idag. Vi arbetar också med premiepensionen, pensionsåldersutredningen och med AP-fondernas framtida utformning för att nämna några saker.

Lämna ett svar