Svar till (S): Skolan har varit i fall under femton års tid

Vi tar den fallande kunskapsnivån på stort allvar. Därför har alliansen genomfört de största skolreformerna sedan 1842.

I samma ögonblick hän-visar Socialdemokraterna allt det onda i svensk skola på alliansen. Följden blir tyvärr endast att de slår en retorisk knut på sig själva.

Resultaten i skolan har varit i fall under femton års tid, inte sex år. Satsningarna på den svenska skolan har ökat med nära fyra miljarder kronor sedan maktskiftet, lägg därtill satsningen “mer kunskap och högre kvalitet i skolan” på 3,9 miljarder som kom förra veckan.

Speciallärarutbildningen återinfördes 2008 och 2011 sjösattes en ny skollag, gymnasieskola, lärarutbildning och ett nytt betygssystem. Året därpå infördes betyg från årskurs sex för att hindra att elever med problem går igenom skolsystemet med otillräckliga kunskaper. I år inför vi karriärtjänster för lärare för att öka yrkets status. Trots att dessa reformer

knappt funnits i två år menar Socialdemokraterna att skolresultaten pekar neråt på grund av alliansen politik. Självklart måste vi vara självkritiska och granska vår politik. Men det tar längre tid att vända skolpolitiken.

Skolverket slog larm om sjunkande kunskapsresultat för nio år sedan. Hur kommer det sig att Socialdemokraterna inte agerade på denna signal? Skolverket påtalade att det fanns systematiska skillnader i resultat beroende på vilken utbildning elevernas föräldrar hade. Denna alarmerande väckarklocka skulle kunna ha väckt vilken sovande björn som helst, men då sov Socialdemokraterna lugnt vidare. Varför?

Maria Plass (M)
Lars-Arne Staxäng (M)
Riksdagsledamöter Bohuslän

Lämna ett svar