Dagens unga kan förlora 2000 kronor i månaden om Löfven får bestämma

Stefan Löfven har nu meddelat att Socialdemokraterna vill skrota premiepensionen för att det blivit en ”dyr flopp”. Pengarna ska istället gå till inkomstpensionen, så att bromsen inte ska slå till. Vi är uppriktigt förvånade över att Socialdemokraterna tar till så desperata metoder för att vinna röster. För detta kan bara handla om ett cyniskt röstfiske, så ogenomtänkt är det.

Frågan är vad pensionärerna skulle gilla Löfvens förslag om de fick klart för sig vad konsekvenserna blir? Det är nämligen deras barn och barnbarn som kommer att få betala notan om förslaget blir verklighet – och det rejält. Pensionsmyndigetern har räknat ut att dagens unga kommer att förlora 1000-2000 kronor per månad som pensionärer med Löfvens förslag. Det blir närmare en halv miljon för en person som lever pensionärsliv i 20 år. Detta är notan Löfven vill skicka till våra ungdomar för att dagens pensionärer ska få det marginellt bättre, eller kanske ännu värre, för att S ska vinna röster. Det är häpnadsväckande kortsiktigt och cyniskt.

Pensionssystemet kan uppfattas som snårigt och tekniskt vilket tyvärr många utnyttjar för egna politiska syften. Det är inte svårt att väcka känslor genom att prata om pensioner ”på börsen”.  Eftersom att pensionsfrågan kan uppfattas som svår är det då desto viktigare att hålla sig till fakta.

En av de viktigaste poängerna med premiepensionen är att minska riskerna i pensionssystemet. Idag består pensionssystemet av två delar, premiepension och inkomstpension (som är den största delen).  Utvecklingen av inkomstpensionen styrs av inkomstnivån i samhället (antal personer som arbetar och löneutvecklingen) medan premiepensionen påverkas av aktiemarknaden. Detta gör systemet mindre sårbart och utvecklingen har också visat att denna riskspridning har fungerat väl.

All erfarenhet visar också att aktiemarknaden utvecklas bättre än inkomsterna på lång sikt. Under det senaste decenniet har premiepensionen ökat med drygt 3 procent per år medan inkomstindex bara har ökat med drygt 2 procent. Historiskt har skillnaderna varit ännu större. Avkastningen på aktier har varit närmare 6 procent jämfört med reallöneutvecklingen på drygt 2 procent. För dagens unga, med uppåt 40 år kvar till pension kommer premiepensionen därför att ge ett rejält tillskott i plånboken. Så långt ifrån en ”flopp” man kan komma, skulle man kunna säga.

Det är viktigt att komma ihåg att för den som inte vill göra något eget val i premiepensionen finns det statliga alternativet, sjunde AP-fonden, som bara i år stigit med 18 procent, dubbelt så mycket som en snittfond.

Vi skulle önska att vi kunde få en balanserad och saklig debatt om premiepensionen som bygger på fakta och inte på myter och fördomar.  Vi vill ha ett pensionssystem som är solidariskt och hållbart gentemot kommande generationer. Våra barn och barnbarn ska inte behöva betala priset imorgon för en kortsiktig och egennyttig politik idag.

Gunnar Axén (M)
Ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

Lars-Arne Staxäng (M)
Riksdagsledamot Bohuslän, ledamot i Pensionsgruppen

Lämna ett svar