Äntligen – nu kan det bli lättare att få rätt mot parkeringsbolag

För ett par veckor sedan gav Högsta domstolen (HD) en bilist rätt i ett fall med en felaktigt utfärdad parkeringsbot. Trots en betald p-biljett i framrutan hade bilisten bötfällts, personen i fråga tog ett foto på det hela, och efter nästan två års rundgång i rättsväsendet gav alltså HD bilisten rätt. Detta öppnar för att det kan bli lättare för felaktigt bötfällda bilister att få rätt mot parkeringsbolag.

Bakgrunden är nämligen att det blivit allt vanligare att privatpersoner fått parkeringsavgift trots att de betalat korrekt avgift. Det har varit svårt för privatpersoner att få rätt, även om man kunnat uppvisa skriftlig dokumentation eller annan verifikation, t ex foto. Många har känt att det inte är värt tid och resurser på att tjafsa om ett par hundralappar, och en del har känt rädsla för att hamna inför domstol. Ofta har man då valt att betala avgiften.

Det har tidigare varit mycket svårt för enskilda att få rätt i domstol mot parkeringsbolag, och en parkeringsvakts bevis har varit orimligt starkt. Det finns till och med några fall med så graverande dokumentation att det kan antas att parkeringsbolag satt i system att utkräva människor på avgifter bara för att så få vill gå vidare till domstol. Det har även rapporterats om parkeringsvakter som vittnat om hur de har skrivit ut felaktiga parkeringsavgifter för att uppnå en viss kvot av avgifter per dag och hur de själva tagit fotobevis på en vindruta från en viss vinkel så att parkeringsbiljetten inte syns.

Jag har därför lämnat in motioner till riksdagen i just denna fråga för att stärka privatpersoners rättsskydd i tvister med parkeringsbolag. Det är mycket välkommet att enskilda bilisters motbevisning som t ex ett foto sannolikt kommer att få en starkare ställning i domstolarna fr.o.m. nu.

Lars-Arne Staxäng (M)
riksdagsledamot Bohuslän

Lämna ett svar