Pensionärer har mer i dag

Lars Östlund från PRO skrev en replik 11/6. Trots att pensionärerna har mer över i plånboken i dag än år 2006, är Östlund inte riktigt nöjd. Vill Östlund då gå tillbaka till 2006 när löntagare och pensionärer hade lika hög skatt – och mindre i plånboken?

Alliansens skattesänkningar på pension med nästan 14 miljarder har inneburit ungefär 7 000 kronor om året eller 580 kronor i månaden för genomsnittspensionären. Vad gäller jobbskatteavdragets effekter finns flera rapporter som pekar på att det har haft en positiv inverkan på sysselsättningen. I stället för att ställa grupper mot varandra är det mer konstruktivt att se på samhällets bästa.

Trots en global finanskris är det 200 000 fler som jobbar i dag än år 2006, det är fler som betalar skatt och statens skattkista är större. Det gör att vi kan satsa mer på alla plan – på pensionärer och äldreomsorg, men också på insatser som berör deras barn och barnbarn: skolan, föräldraförsäkringen, mer över i plånboken för de som jobbar, vård och omsorg.

Ann-Britt Åsebol (M)

riksdagsledamot Dalarna

Lars-Arne Staxäng (M)

riksdagsledamot Bohuslän, ledamot i Pensionsgruppen

Lämna ett svar