Pensionsåldersutredningen är viktig om vi vill ha hyggliga pensioner i framtiden

Idag går det ungefär 3 arbetstagare på en pensionär, om 25 år så kommer det att vara ungefär 2 arbetstagare på en pensionär. Utredningen om framtida pensionsåldrar har gjorts för att kunna möta de behov och förändringar som måste göras i pensionssystemet. Det enkla svaret är att om vi lever längre så måste vi jobba längre.
Det är stor skillnad mot tidigare generationer då man började jobba i 17-18 årsåldern och gick i pension som 67-åring. Ja, pensionsåldern var faktiskt 67 år ända till 1976. Idag börjar många ungdomar inte börjar arbeta på heltid förrän de är 25-30 år, samtidigt som en del av dem kommer att bli bortåt 100 år gamla. Om vi vill ha hyggliga pensioner i framtiden då håller det inte om de flesta slutar jobba innan de är 65 år.
Det finns inte ett bestämt antal jobb, och om en äldre person går i pension så blir det inte automatiskt ett nytt jobb till en yngre. Det är möjligt att det var så tidigare när det fanns många jobb som man kunde lära sig på några månader. Men idag visar flera undersökningar att det ofta är tvärtom, på många arbetsplatser där en äldre har ett kvalificerat arbete så finns det 2-3 andra arbeten runt detta för att det ska bli en helhet som uppdraget kräver. De övriga arbetstagarna är ofta människor med mindre erfarenhet eller utbildning som nyss kommit in på arbetsmarknaden. I ett modernt näringsliv riskerar vi att flera jobb försvinner om någon går i pension.
Därför är det jätteviktigt att vi har en politik där så många som möjligt arbetar – både unga och äldre. Endast då bygger vi upp resurser så att vi får vettiga pensioner idag och lägger grunden för detta även för våra barn och barnbarn. Allt annat vore att lura kommande generationer. Det vill jag inte medverka till.

Lars-Arne Staxäng (M)
Riksdagsledamot Bohuslän
Ledamot i pensionsgruppen

Lämna ett svar