Dagens arbetstagare betalar dagens pensioner

Svar till Pekka Korström 18/12 och ”Besök verkligheten” 15/12 i Strömstads Tidning

För det första håller jag helt med om att arbetsmarknaden måste bli bättre på att ta tillvara på äldres kunskaper, vilket jag även lämnat in en riksdagsmotion om. Alliansen har bl a infört ett dubbelt jobbskatteavdrag för personer som fyllt 65 år och som väljer att jobba, men mer behöver göras så att svenska företag inte pensionerar bort kompetenta människor.
Det bör kommas ihåg att det är dagens arbetstagare som betalar dagens pensioner, pensionen ligger alltså inte och väntar på en den dagen man fyller 65 år – ju fler som jobbar desto bättre utveckling för pensionerna. Därför är det avgörande med reformer som får fler i arbete, som t ex jobbskatteavdraget för löntagare. 2013 kommer den största höjningen av inkomstpensionen någonsin – på 4,1 % i genomsnitt eller 492 kronor per månad för en pensionär med 12.000 kr i månaden.
Runt om i Europa har många äldre drabbats av nedskärningar i välfärden och av sänkta pensioner. I Sverige har vi tvärtemot kunnat sänka skatten på pension vid tre tillfällen sedan 2006, och en fjärde skattesänkning kommer den 1 januari 2013. Sammanlagt har skatten på pension sänkts med nästan 14 miljarder. Skatten på pension är alltså ordentligt lägre idag än 2006 – men de två skribenterna Pekka Korström och ”Besök verkligheten” verkar inte särskilt nöjda med sina pensionskattesänkningar – vill de ha tillbaka den skatt de betalade 2006? Ska det dubbla jobbskatteavdraget också rullas tillbaka?

Lars-Arne Staxäng (M)
riksdagsledamot Bohuslän, ledamot i Pensionsgruppe

En kommentar för “Dagens arbetstagare betalar dagens pensioner

  1. Lars-Arne.
    Först. Vi, dagens pensionärer fick betala för för de som var pensionärer före oss.
    När jag / vi betalade in vår mesta skatt vill jag minnas att uppgörelsen vi hade med staten var att vi skulle få 65% av våra 15 bästa arbets-år + ATP i pension.
    Ett pennstreck så var den uppgörelsen borta. (Vi var grundlurade) Nu blev det bara nästan 50% och ständigt sjunkande. På grund av den jävla bromsen ni uppfann.
    Dessutom: Inget annat land i värden eller i historien har någonsin beskattat sina pensionärer hårdar än löntagare.

Lämna ett svar