Skärpta regler för att stoppa bilmålvakter

Bilmålvakter har blivit ett växande problem i Sverige – de står som ägare till bilar som i realiteten körs av personer som konsekvent struntar i P-böter, skatt, besiktning, vägtullar mm. De lurar skattebetalarna på miljonbelopp, gör att trafikfarliga bilar kör runt på vägarna och har ofta kopplingar till den organiserade brottsligheten.
Yrkeskriminella eller människor som vill strunta i parkeringsböter, trängselskatter, försäkring och fordonsskatt skriver över sina bilar på en bilmålvakt, som i sin tur får en summa pengar per bil han eller hon ”äger”. På sina håll har också illegal bilhandel bedrivits genom att skenskriva bilar på målvakter. Bilmålvakterna har dragit på sig böter i mångmiljonklassen, en av Sveriges värsta bilmålvakter ”äger” över 2000 bilar och har 25 miljoner i obetalda böter. Då bilmålvakterna ofta saknar utmätningsbara tillgångar har skulderna lagts på hög, och den som kör bilen kommer också undan.
Samhället har haft svårt att komma åt dem – totalt beräknas det handla om 1,7 miljarder i skulder. Jag lämnade därför in en motion till riksdagen förra året om att skärpa lagstiftningen så att fordonsmålvakters brottsliga verksamhet hindras. Det är därför glädjande att alliansregeringen nu lagt fram lagförslag för att komma åt problemet. Kronofogden ska få beslagta bilar där ägaren har betydande skulder på fordonsrelaterade skatter och avgifter. Och sådana felparkerade bilar, vars ägare har stora fordonsskulder, ska kunna bogseras bort och återfås först när böterna är betalda. De nya reglerna träder förhoppningsvis i kraft redan nästa år.
Det blir därmed betydligt mindre attraktivt att agera bilmålvakt, en försörjningskanal för den organiserade brottsligheten stryps, vi får färre trafikfarliga bilar på vägarna och det blir slut på att lura skattebetalarna på miljonbelopp.

Lars-Arne Staxäng (M)
riksdagsledamot Bohuslän

Lämna ett svar