Alla vinner på att fler jobbar jängre

Svar till Eva Aronsson den 26 mars i Bohusläningen

Eva Aronsson framförde i måndags att hon anser att äldre är avtrubbade och gör ett sämre jobb. Jag vet inte var hon hämtat sina fakta och erfarenheter men de är fel i grunden på alla punkter.

Visst finns det både yngre och äldre som råkar ut för sjukdomar som gör att de inte lever med fullt ut. Men att hänga ut en hel åldersgrupp som avtrubbad är både åldersdiskriminerade och totalt felaktigt. Dessutom är det ovetenskapligt, eftersom det finns en rad undersökningar som visar att många hänger med mycket bra i riktigt höga åldrar.

De eventuella brister som kommer med åren kompenseras mycket väl av den större erfarenhet som man skafat sig genom åren. Detta vet man i nästan alla länder runt om på jorden.

I USA så är det nästan mer regel än undantag att man är över 60 år om man ska ställa upp som presidentkandidat. Detsamma gäller många specialiserade tjänster inom medicin och forskning.

Vårt pensionssystem är konstruerat så att det är ekonomiskt hållbart i framtiden. Däremot kommer pensionsnivåerna för våra barn och barnbarn att bli mycket låga om medellivslängden ökar med många år. Därför måste Sverige precis som alla länder i Europa se över pensionsåldrarna.

Alla ska inte jobba till 75 år, så har inte statsminister Fredrik Reinfeldt formulerat sig. Men vi behöver all arbetskraft vi kan få om några år. Därför är det bra för både Sverige och den enskilde om de som vill och kan får möjlighet att jobba längre.

Det gäller framför allt de som är yngre i dag, och som kanske inte börjar på arbetsmarknaden förrän de är mellan 25 och 30 år. Dessutom är det så i dag, att många yrken är så specialiserade att många är långt över 50 år innan de är fullt utbildade i sitt yrke. Skulle man då följa Eva Aronsson rekommendation att pensionera alla vid 65 års ålder, så skulle det vara en ren dumhet för både den enskilde som för Sverige, och framtida pensionärer.

Till skillnad från Eva Aronsson skulle jag mycket väl kunna tänka mig att gå till en läkare som är 75 år och som dessutom har samlat på sig ett helt livs erfarenheter.

Lars-Arne Staxäng (M)
Riksdagsledamot Bohuslän Ledamot i pensionsgruppen

Lämna ett svar