Jobbskatteavdraget ger mer än lönerörelserna

Svar till Dan Gabrielsson i Bohusläningen den 16 december

Det är intressant att konstatera att LO fortsätter att tycka att det är dåligt att de egna LO-medlemmarna har fått mer pengar i plånboken tack vare alliansens skattesänkningar, trots att jobbskatteavdraget har gett undersköterskor, verkstadsarbetare och servitriser upp till 1 700-1 800 kronor mer i månaden. Detta är långt mer än vad LO har lyckats åstadkomma under de senaste avtalsrörelserna. Jag har själv jobbat fackligt och har självklart inget emot att anställda får löneökningar. Så ska det vara i ett samhälle, och det ger också höjda skatteinkomster.

Men hur Gabrielsson kan tro att man kunde höja lönerna lika mycket som jobbskatteavdraget gett, utan att det fått negativa konsekvenser för samhällsekonomin är en gåta. All forskning visar tydligt att arbetslösheten ökar markant, inte minst för ungdomar och andra liten arbetslivserfarenhet. Jobbskatteavdraget gör det mer lönsamt att sätta arbete framför bidrag vilket har medverkat till att 170 000 fler jobbar i dag än 2006.

Dan Gabrielsson kan fråga sina medlemmar om de föredrar jobbskatteavdrag och därmed 1 700-1 800 kronor mer netto i plånboken, eller några hundra kronor mer i bruttolöneökning.

Lars-Arne Staxäng (M)
Riksdagsledamot Bohuslän

Lämna ett svar