Tommy Waidelich (S) glömde att berätta hela sanningen när han var i Lysekil

Med intresse läste jag Lysekilspostens reportage om att socialdemokraternas ekonomiske talesman Tommy Waidelichs (S) besökt Lysekil häromdagen. Vi oroas uppenbarligen båda av unga som står utanför arbetsmarknaden, men när Waidelich (S) beklagar sig över detta och menar att kommunerna bör få mer statliga stöd så glömmer han en viktig aspekt. I den socialdemokratiska budgetmotionen finns nämligen förslag på att fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga upp till 26 år från 15,49% till 31,42% – vilket också drabbar kommunerna hårt.

Jag har begärt ut siffror från Riksdagens Utredningstjänst som visar att kostnaderna att ha unga anställda bara för Lysekils kommun skulle öka med 4,8 miljoner om S får som de vill. För hela Bohuslän skulle lönekostnaderna för unga anställda i kommunerna växa med 55 miljoner. S-politiken skulle innebära med andra ord minskade resurser till äldrevård, omsorg och skola samt sämre jobbchanser för unga.

Eller tror Tommy Waidelichs att ungdomsarbetslösheten kommer att gå ner om det blir dyrare att anställa människor under 26 år? 

Lars-Arne Staxäng (M)
Riksdagsledamot Bohuslän

Lämna ett svar