Skolavslutningar i kyrkan är en viktig svensk traditionVi är i en härlig försommartid där skolavslutningarna nu hålls runt om i Sverige. I och med detta så börjar också den återkommande debatten om avslutningar i kyrkan. Skolverkets nuvarande riktlinjer säger att avslutningar kan hållas i en kyrkolokal men att det inte får förekomma inslag av bön eller välsignelse. Inte heller någon psalmsång med undantag från ”Den blomstertid nu kommer”. På typiskt försiktigt svenskt sätt så skall vi inte stöta oss med någon och då väljer vi hellre att förneka ett gammat kulturarv för en princips skull.

 

Skolverkets inställning går emot vad en majoritet av svenska folket och elever och föräldrar tycker. Beträffande integration mellan människor från olika kulturer och religioner, så är det också viktigt att man får besöka varandra och se och höra det glädjefulla utbudet. I en verklig integration så förbjuder man inte människor att utöva sitt kulturarv utan visar istället upp sitt bidrag med stolthet. Det är så här man gör i alla länder där en integration fungerar mellan människor från olika ursprung och värderingar.

 

Att hålla skolavslutningar i kyrkan är en gammal svensk stämningsfull tradition som vi ska bevara och vara rädda om. Låt därför detta fortsätta med väl avstämda avslutningar i kyrkorna runt om i vårt land. En tradition som vi är stolta över.

 

Lars-Arne Staxäng (M)

Riksdagsledamot Bohuslän

 

Gustav Nilsson (M)

Riksdagsledamot Blekinge

Lämna ett svar