Är inte alla jobb fina nog, (S)?

Alla som kan och vill arbeta ska ha ett jobb. Endast när fler arbetar kan vi bygga en trygg gemensam välfärd med bra vård, skola och omsorg. Men då måste vi också ta tillvara på alla typer av yrken. Det finns inga jobb som inte är fina nog – alla jobb behövs.

Här är de politiska alternativen tydliga: varje gång alliansen har föreslagit att skatten ska sänkas för alla som arbetar så har socialdemokraterna blåst till strid. Dessutom vill S fördubbla arbetsgivaravgiften för unga, och säger nej till både RUT-avdraget och den föreslagna momssänkningen på restaurang- och cateringtjänster, trots att den senare var ett socialdemokratiskt vallöfte.

Unga behöver sänkta trösklar för att komma in på arbetsmarknaden. Socialdemokraternas politik skulle försämra möjligheterna till jobb för ungdomar genom avskaffande av alliansens halvering av arbetsgivaravgifterna för unga. Om man gör det dyrare att anställa får färre unga chansen till ett jobb. Det kan handla om så mycket som drygt 3000 förlorade jobb för unga i Västra Götaland på kort och lång sikt.

Tar man också bort RUT-avdraget skulle det innebära förlorade arbetstillfällen och en återgång till svartjobb med otrygga anställningsvillkor och utan pensionsrätt. I Västra Götaland skulle över 500 jobb inom branschen riskera att försvinna på kort sikt och hela 2700 på lång sikt. Alliansens förslag om sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster förbättrar chanserna till jobb för många unga. Det är viktiga arbetstillfällen som S nu alltså säger nej till, och skulle riskera 1500 förlorade arbetstillfällen för unga i Västra Götaland på kort och lång sikt.

För Socialdemokraterna är uppenbarligen vissa yrken som t ex lokalvårdare, servitris eller att steka hamburgare inte fina nog. Och det är ofta sådana jobb som unga har som sina första jobb och som gör att de kommer in på arbetsmarknaden och får arbetslivserfarenhet. Det är inte att ta ansvar för jobben. Vi kan inte säga nej till arbetstillfällen som erbjuds med goda villkor och till avtalsenliga löner. Till skillnad från S tänker vi moderater därför fortsätta driva en politik med inställningen att alla jobb behövs. 

Maria Plass (M)
Riksdagsledamot Bohuslän, arbetsmarknadsutskottet 

Lars-Arne Staxäng (M)
Riksdagsledamot Bohuslän, socialförsäkringsutskottet

Lämna ett svar