Studiebesök på RUAG Space AB (SAAB Space) i Göteborg

I går gjorde jag ett spännande studiebesök en hel dag i Göteborg. Jag besökte ”rymdföretaget” RUAG Space. Det hette tidigare SAAB Space, och tillverkar ett antal väsentliga prylar som måste vara med på en satellit eller för den skull en rymdraket raket till Mars eller månen. Några av de saker som Ruag blivit riktigt duktiga på är datorer som skall hålla för extrema påfrestningar både för vibrationer, värme och kyla. Man tillverkar även Antenner, Frekvensomvandlare och mycket annat.

 Dessa skall sitta på satelliter och raketer både för väderobservationer, navigation, klimat och jordobservationer, Telecom av alla sorter och naturligtvis vetenskap. Detta är ett område som ständigt växer, och företaget ligger i framkant i Världen med flera internationella utmärkelser. Man omsätter över 600 miljoner kronor och har 380 anställda, mestadels ingenjörer.

Man har också kunder över hela Världen, och många av dem är mycket kända för flyg, rymdforskning och spetsteknik. Så nästa gång vi ser på Satellit-tv, eller en rymdraket som är på väg till månen så är det troligtvis ett antal viktiga komponenter med från Ruag Space.

Jag fick även vara med på en föreläsning (salen var helt full) av hur det är på Mars och vilka utmaningar man har när man skall åka dit. Det var superintressant och man skulle önska att denne fantastiske föreläsare fick åka runt i Sveriges skolor och visa hur viktigt och rolig naturvetenskap och matematik är. Företaget är mycket bekymrat över att intresset och kunskapen går ner i de naturvetenskapliga ämnena och matematik. Detta måste upp på dagordningen på ett helt annat sätt i kunskapsnationen Sverige. Detta är en fråga som jag kommer att ta med mig.

 Det var också intressant att höra att många andra spetsingenjörer runt om i Sverige och även i övriga Världen har börjat sin bana på företaget. Man kan därför utan att överdriva säga att den här typen av arbetsplatser är viktiga kreativa miljöer för att Sveriges spetskompetens skall fortsätta ligga på internationell toppnivå. Detta handlar i högsta grad om vår gemensamma välfärd att vi får dessa företag att frodas och växa på olika sätt. Det är därför viktigt att Sverige och EU fortsätter Rymdforskningsprogrammet i nära samarbete med industrin, om man skall klara detta.

 Några veckor innan jag var där hade Kronprinsessan Viktoria varit på studiebesök på företaget. Det visar vilket intresse som denna framtidsbransch har.

Många av de saker man tagit fram, och som skall tåla i extrema miljöer kan man också naturligtvis omsätta här på jorden. Hur många har inte retat sig på undermålig elektronikboxar som bilbranschen håller oss med i vårt klimat. Här finns oändliga ”spinoffeffekter”, där endast vår fantasi sätter begränsningar.

Senare på kvällen träffade jag Redareföreningen med många kända ansikten här i Västsverige. De är bekymrade över flera saker, men inte minst över att det fortfarande är mer oförmånligt att flagga svenskt jämfört med våra grannländer. Vår Landshövding Lars Bäckström höll som vanligt ett uppskattat och tänkvärt tal som föll alla i smaken.

Lars-Arne Staxäng

Lämna ett svar